Skip Navigation LinksStart >> Om SWEPOS >> Nyheter

Nyheter

Ändrad öppettid på torsdag 23 maj
På torsdag 2019-05-23 stänger supporten kl 17 p.g.a. fortbildning.
Swepos system och tjänster fungerar och övervakas som vanligt.
Ny SWEPOS station
Nedanstående SWEPOS-station är etablerad och driftsatt i systemet.

Glöm inte att uppdatera er lista över valda stationer för driftsinformation på "Mina Sidor". För mer information om den kostnadsfria tjänsten Driftsinformation, klicka här
  • Bottnaryd (Jönköpingstrakten)
Servicekväll på Swepos 7 maj
Tisdag den 7 maj kl 19-24 (Svensk sommartid) genomför vi planerad service på Swepos. Detta kan medföra mindre störningar i Swepos-tjänsterna. Vi ber om överseende med detta.
Förändrade öppettider Valborg och 1 maj
På Valborgsmässoafton stänger vi vår support kl 17:00 och vi har stängt 1 maj. Vi öppnar igen 2 maj kl 6:30. Våra system övervakas som vanligt.
Nya Swepos-stationer
Nedanstående SWEPOS-stationer är etablerad och driftsatta i systemet.

Glöm inte att uppdatera er lista över valda stationer för driftsinformation på "Mina Sidor". För mer information om den kostnadsfria tjänsten Driftsinformation, klicka här

  • Ljungdalen (Jämtlands län)
  • Rosenlund (Jönköpingstrakten)
Skärtorsdag stänger vi kl 17.00
Idag skärtorsdag 18 april stänger vi vår support kl 17.00. Våra tjänster fungerar och övervakas som vanligt.

Vi öppnar igen på tisdag kl 6.30.

Glad Påsk!
1000-användarvallen sprängd
På driftledningscentralen för SWEPOS i Gävle jobbar Mikael Viklander med att övervaka de över 400 fasta referensstationerna för mätning GNSS och med att bistå användarna.
- Under vintern har vi legat på ungefär 1300 unika användare per dag av SWEPOS nätverks-RTK-tjänst, varav ungefär maximalt 700 varit uppkopplade samtidigt.
Nätverks-RTK-tjänsten ökar med flera hundra abonnemang varje år inom t.ex. allehanda samhällsmätning, maskinguidning och jordbrukstillämpningar. Under de senaste veckorna har man kunnat notera att användningen närmar sig ett tusen samtidigt uppkopplade användare.
- Tisdag 16 april kl. 10:22 blev det magiska klockslaget då vi kunde spränga 1000-användarvallen, fortsätter en nöjd Mikael!
Senare på dagen nåddes den nya rekordnoteringen 1021 samtidiga användare och 2059 unika dagsanvändare. Framöver ser SWEPOS-personalen att fler användare även börjar använda satellitsignaler från det europeiska systemet Galileo. Möjligheten till det, tillsammans med det amerikanska GPS och det ryska Glonass, har funnits i över ett år.
Problem med Topcon för jordbruksmaskiner i kombination med Septentrio referensmottagare
Vi har fått information om att det inte går att få fixlösning för användare med viss Topcon-utrustning för jordbruksmaskiner när en Septentrio-mottagare är närmsta Swepos-station. Vi försöker få fram mer information.

Uppdatering 190411: Vi har under dagen uppdaterat systemet med ny mjukvara. Vi vet inte i nuläge om problemet för Topcon därmed är avhjälp. Däremot har det löst vissa problem som Trimble-utrustningar med äldre firmware har haft.

Uppdatering 190428: Vi har även bekräftat att mottagare med gammal firmware kan ha problem att känna igen Septentriomottagaren. Detta löses genom att uppdatera firmware om det är möjligt annars måste mottagaren luras att tro att det är en mottagare av äldre modell som är referensmottagare. Vissa mottagare har en inställning där referensmottagaren kan ställas in manuellt.

Glonass-problem som beskrivits tidigare för ett fåtal mottagarmodeller är bara relevant om anslutningspunkten MSM_GNSS används då problemet är relaterat till RTCM-meddelande 1230.
Servicekväll 2 april 2019

Tisdag den 2 april kl 19-24 genomför vi vår planerade servicekväll på Swepos. Detta kan medföra mindre störningar i Swepos-tjänsterna. Vi ber om överseende med detta.

Ny mottagartyp i Swepos
Under den här veckan har 80 mottagare bytts ut från Javad Sigma till Septentrio PolaRx5. Det här är ett steg i modernisering av Swepos och planen är att under 2019 byta ut resterande Javad Sigma-mottagare.

Mottagarmodell som används på respektive station framgår på driftkartan.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >