Skip Navigation LinksStart >> Om SWEPOS >> Nyheter

Nyheter

Ny SWEPOS-station
Nedanstående SWEPOS-station är etablerad och driftsatt i systemet.

Glöm inte att uppdatera er lista över valda stationer för driftsinformation på "Mina sidor". 
För mer information om den kostandsfria tjänsten, Klicka här.
  • Upplands Väsby (I norra delen av Stockholm)
Galileo i Swepos Nätverks-RTK-tjänst
Nu ingår Galileosatelliterna i Swepos Nätverks-RTK-tjänst!
Den nya anslutningspunkten innehåller samtliga tillgängliga GNSS-signaler, däribland Galileo, L5 och L2c.
Fördelen med fler signaler är att det blir lättare att mäta i områden där förutsättningarna inte är optimala.
Se swepos.se/Galileo samt lantmateriet.se för att ta del av intressanta artiklar, rapporter och testmätningsresultat för Galileo!
Servicekväll på SWEPOS, tisdag 6 februari
Tisdag den 6 februari, kl 19-24 (Svensk normaltid) genomför vi planerad service på SWEPOS. Avbrott i SWEPOS tjänster kommer att förekomma under delar av kvällen. Det kommer också att vara störningar på vårt supportnummer under kvällen. Vi ber om överseende med detta.
Fyra nya SWEPOS-stationer
Nedanstående SWEPOS-stationer är etablerade och driftsatta i systemet. 

Glöm inte att uppdatera er lista över valda stationer för driftsinformation på "mina sidor". För mer information om den kostnadsfria tjänsten driftsinformation 
  • Ekeby (Helsingborgstrakten)
  • Torekov (nära Båstad)
  • Brunnsbo (Göteborg)
  • Svalöv (5 km norr om Teckomatorp)


Servicekväll på SWEPOS, tisdag 9 januari
På tisdag den 9 januari kör vi årets första servicekväll på SWEPOS. Mindre avbrott kan förekomma i SWEPOS-tjänsterna mellan kl 19-24.
Vi ber om överseende med detta och önskar er God Fortsättning på det nya året.
Jul och Nyår på SWEPOS
SWEPOS support stänger tidigare under de kommande helgerna, 22 dec t o m 5 jan.
Måndag till torsdag stänger vi kl 18, fredagar kl 17.
SWEPOS tjänster fungerar och övervakas som vanligt.

Vi önskar er alla God Jul & Gott Nytt År!
Två nya SWEPOS-stationer
Nedanstående SWEPOS-stationer är etablerade och driftsatta i systemet. 

Glöm inte att uppdatera er lista över valda stationer för driftsinformation på "mina sidor". För mer information om den kostnadsfria tjänsten driftsinformation klicka här
  • Bro (I Stockholms trakten)
  • Landvetter (I Göteborgs trakten)
Fyra nya Galileo-satelliter

Fyra nya Galileo-satelliter sköts upp från Kourou i Franska Guyana 12 december 2017 klockan 19:36 svensk tid. Uppskjutningen genomfördes med en fransk Ariane 5-raket och satelliterna frigjordes två och två efter 3:36 respektive 3:56 timmar. En video från uppskjutningen kan ses här.

De nya satelliterna kommer nu att testas under ett flertal månader innan de blir aktiva i den nu 22 satelliter stora konstellationen. När 18 satelliter i bana uppnåddes i december 2016 förklarade Europeiska kommissionen att Galileo hade uppnått Initial Services. En satellit är dock inte tillgänglig (och förblir nog det) och två ytterligare ligger i felaktig omloppsbana där det är osäkert om de ska kunna användas operativt. Sedan 1 december finns det möjlighet att prova att mäta med korrektioner för Galileo i en beta-version av SWEPOS Nätverks-RTK-tjänst, se annan nyhet om detta. Nästa uppskjutning av fyra nya Galileo-satelliter planeras till sommaren 2018.

Begränsad support 14 dec 2017
På torsdag den 14 december stänger supporten kl 18. 
SWEPOS tjänster är fortsatt tillgängliga och de övervakas som vanligt.
Nu finns möjligheten att testmäta med Galileo!
Sedan 2006 har vi tillhandahållit korrektioner för GPS och GLONASS i SWEPOS Nätverks-RTK-tjänst. Under början av 2018 planeras även korrektioner för det europeiska satellitsystemet Galileo att inkluderas, men redan nu finns möjligheten att prova att mäta även med dessa korrektioner via en beta-version av tjänsten.

Är ni intresserade av att själva undersöka fördelarna med att inkludera Galileo i era mätningar, eller säkerställa att er utrustning är redo att hantera Galileo? Kontakta då SWEPOS driftledningscentral på swepos@lm.se. Ange namn, organisation och kontaktuppgifter så återkommer vi med information om hur ni ansluter till beta-versionen.

Lyckade testmätningar med beta-versionen har genomförts men av naturliga skäl är beta-tjänsten inte verifierad för produktionsmätningar. Alla användare uppmanas därför att vidta försiktighet vid mätning med stöd av beta-versionen och vara medveten om att eventuella störningar kan inträffa.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >